środa, 8 lipca 2015

Domowy kebab

Witajcie! Dawno mnie nie było ale tak to jest gdy się czeka trzy miesiące na internet...


Dziś zapraszam Was na domowego kebaba. 





Co nam będzie potrzeba?

- pierś z kurczaka, pojedyncza lub podwójna w zależności czy na jedną porcję czy dwie
- kilka liści sałaty 
- pomidor
- kilka plasterków ogórka
- kwaśna śmietana
- majonez
- przyprawa gyros
- dip w proszku / sos sałatkowy w proszku
- ketchup
- olej
- tortilla/ bułka wg uznania



Zaczynamy od upieczenia kurczaka. Kroimy go w krótkie plastry lub większą kostkę wrzucamy do miski, dolewamy odrobinę oleju i przyprawiamy gyrosem. Takiego kurczaka najlepiej zawinąć dzień wcześniej folią spożywczą i schować na noc do lodówki, żeby dobrze 'przeszedł' marynatą. Następnie wrzucamy go na lekko rozgrzaną patelnie, już bez oleju i smażymy aż będzie miękki i brązowy. 

Dla osób które lubią kebaba w tortilli - wrzucamy placki do piekarnika i podgrzewamy je chwile w temperaturze ok 100 °C. Należy pamiętać, że placki te szybko twardnieją więc trzeba równie szybko zjeść kebaba :)

Dip - 2 łyżki majonezu i 2 łyżki śmietany mieszamy razem z sosem/dipem w proszku, w zależności od tego czy konsystencja jest rzadka czy gęsta można dodać jeszcze majonezu lub śmietany

Na talerzu układamy porwaną sałatę i pokrojone w plasterki ogórka i pomidora. Na to kładziemy mięso i zalewamy dipem oraz ketchupem. 
Prawda, że prosty a pyszny i zdrowy kebab? :)



Smacznego :)